2021-07-10 11:14:24• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Kegyetlenül lepontozták a szatmári diákokat az érettségin, de az óvások után 6,2 százalékkal nőtt a promovabilitás megyénkben

Az érettségi dolgozatok óvások utáni újrajavítása nyomán 112-ről 146-ra nőtt a 10-es átlagot elért vizsgázók száma Romániában – közölte pénteken a tanügyminisztérium. Tavaly 307-en vizsgáztak színtízesre. Szatmár megyében egy diák ért el szín 10-es átlagot. 

A végleges eredmények szerint a sikeresen vizsgázók aránya 67,8 százalékról 69,8 százalékra nőtt, ami 5 százalékkal jobb a 2020-as érettségin jegyzett 64,50 százalékos átmenési aránynál.

Az idei végzősök körében 1,8 százalékkal 75,70 százalékra nőtt a sikerességi arány, a korábbi években végzettek körében pedig 2,6 százalékkal 30,20 százalékra emelkedett. Az összesen 126.999 vizsgázó közül 88.587-en kaptak átmenőjegyet, közülük 83.557-en idén végeztek, 5030-an korábbi évfolyamokból beiratkozott diákok.

A dolgozatok újrajavítása után Szatmár (6,2%), Ilfov (5,7%) és Kovászna megyében (3,4%) nőtt a legnagyobb mértékben a sikeresen vizsgázók aránya.


Idén országszerte 55.982 óvást nyújtottak be a vizsgázók az érettségi első eredményeinek közzététele után, lényegesen kevesebbet, mint tavaly, amikor 62.790 óvást jegyeztek. Az újrajavítás nyomán 52.784 dolgozat osztályzata módosult. Az esetek 88,73 százalékában legtöbb 1 pont, 11,27 százalékában pedig több mint 1 pont a különbség az eredeti és a végső jegy között.

Pontkülönbség szerinti leosztásban:

  • 1 és 2 pont közötti különbség: 5757 dolgozat (4879 dolgozat nagyobb, 878 kisebb pontszámot kapott)
  • 2 és 3 pont közötti különbség: 174 dolgozat (162 dolgozat nagyobb, 12 kisebb pontszámot kapott)
  • 3 és 4 pont közötti különbség: 18 dolgozat (16 dolgozat nagyobb, 2 kisebb pontszámot kapott)
  • 4 és 5 pont közötti különbség: egy dolgozat, nagyobb pontszámot kapott újrajavítás után.


A minisztérium tájékoztatásából az is kiderül, hogy 36 olyan líceum van az országban, amelyikben egyetlen diáknak sem sikerült az érettségije, ezek közül 11-ben hasonló volt a helyzet tavaly is.

Az óvásokat követően Szatmár megyében javult országos tekintetben legnagyobb mértékben a sikerarány

Nem kevesebb mint 6,2 százalékkal javult az idei érettségi sikeraránya megyénkben, Kallós Zoltán tanügyi államtitkár szerint viszont elfogadhatatlan, ez a hatalmas különbség. Véleménye szerint túlságosan lepontozták az első javítás alkalmával a szatmári diákokat, aminek várhatóan következményei lesznek.

„Véleményem szerint a 6,2%-os javulás arra enged következtetni, hogy a dolgozatokat javító tanárok első ízben egyszerűen lepontozták a szatmári diákokat. Természetesen a javító tanárok szubjektivizmusa alapján lehetnek 2-3 tizedes, esetleg fél pontos eltérések, ezek még úgyszólván beleférnek a hibahatárba, de az, hogy voltak olyan dolgozatok, ahol másfél pont eltérés lett, vagy akár kettő is, véleményem szerint nagyon sok. Nagyon sajnálatos, hogy ilyen dolog előfordul, és biztos vagyok, hogy ennek következményei lesznek” – fogalmazott Kallós.

Kiemelte ugyanakkor, hogy mindezek fényében az idei érettségi mégsem sikerült olyan gyengén, mint amilyennek az óvások előtt tűnt, egyszerűen a dolgozatok lepontozása miatt tűnt ez így.

„Tudok olyan példát, hogy az egyik diák 3,60-as érettségi jegyét felemelték 5,40-re, vagy egy másik esetben a 8,60-as jegyet 9,90-re, ami hatalmas különbség. Felteszem a kérdést, hogy tudtak a javítók egy olyan dolgozatra első ízben 8,60-as osztályzatot adni, amiről mint kiderült, hogy 9,90-et, azaz majdnem tökéletes osztályzatot ért? A legtöbb diákot pedig hideg zuhanyként érték az óvások előtti jegyek, mert például amikor a román érettségiről kijöttek, nem értékelték nehéznek a tételeket, jó volt a hangulat, erre pedig jöttek a kicsi jegyek. És lepontozás nem csak a magyar tagozatos diákok esetében történt. Ugyanúgy az Eminescu vagy a Slavici diákjaival is így jártak el.” – tette hozzá az államtitkár.

Kallós elmondta azt is, hogy az elmúlt másfél tanév igazán embert próbáló volt úgy a diákoknak, mint a pedagógusoknak és a szülőknek is, éppen ezért nem érdemelt senki ilyen bánásmódot. De minden bizonnyal nem marad mindez következmények nélkül, és ki lesz vizsgálva, mert ez így megengedhetetlen.

Ugyanakkor gratulálok minden diáknak, aki sikerrel vette a próbát, függetlenül attól, hogy milyen jeggyel, mert minden átmenő jegy mögött egy nagyon komoly munka áll, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz időszak áll mögöttük. Köszönöm a kitartást a diákoknak, a tanároknak és a szüknek is!” – fogalmazott Kallós.

Néhány tanintézményt kiemelve Szatmár megyéből így fest a óvások után sikerarány.

  • A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban 73%-ról 85,5%-ra nőtt a promovabilitás.
  • A Református Gimnáziumban 46%-ról 60%-ra, ennek köszönhetően 9-cel több diák ment át az érettségin.
  • A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban 76%-ról 88%-ra nőtt a sikerarány.
  • Az Aurel Popp Művészeti Líceumban 66%-ról 79%-ra nőtt az átmenési arány.
  • A Ioan Slavici Főgimnáziumban 94,98-ról 97,21%-ra nőtt.

Idén a pótérettségit augusztus 16-a és szeptember 3-a között tartják, beiratkozni július 19-e és 26-a között lehet.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: